skip to Main Content

Тодоровден в с. Мрамор – 2018г

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден Свети Тодор обличал девет кожуха и отивал при Бога да  моли за  лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне.Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка.В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче“ или „копито“, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини за здраве. На 24.02.2018г. в село Мрамор за  28  пореден път се проведе „Тодоровден”. Негов организатор  беше Народно читалище “Св.Иван Рилски –1922” с подкрепата на район “Връбница” и Дирекция „Култура” на  Столична община. Този празник е сред най-значимите годишни прояви включени в културния календар на читалището.

На площада пред читалищната сграда се събра многобройна публика. Празникът откри Ивайло Иванов кмет на кметство Мрамор. Отслужен беше тържествен водосвет от отец Мариян Лозанов. С хляб и варена царевица бяха захранени конете дошли да участват в кушията  и техните ездачи.

На  площада  пред читалището дефилираха платформи и  каруци  теглени от впрегатни коне, красиво украсени за празника от своите стопани. В дефилето се включиха животновъди от  с.Мрамор и с. Мировяне и  от кварталите на София  Връбница, Надежда , Славовци.

Фолклорните певчески и танцови състави на читалището представиха богата концертна програма. Гост изпълнители на празника бяха танцьорите от клуб „Фолклорна работилница”- гр.София.Изпълненията на народен оркестър „Приятели” и народната певица Костадинка Танчева допринесоха за приятната атмосфера на празника.На площада пред читалището се извиха кръшни хора.

В кушията се надбягваха 10 коне водени от своите ездачи. Победител стана Стоян Янков от с.Чепинци . На второ място се класира  неговият баща Чико Янков, а на трето място – Боян Славчев. Заслужени аплодисменти на публиката получиха платформите на Радослав Гьорев от кв.Славовци  и Славка Димитрова от кв.Връбница. Със  смях и закачки беше посрещнат и магарешкия впряг на Румен Димитров от с.Мрамор. Наградите за победителите от кушията и впряговете по традиция  осигури Стефан Найденов  един от основателите и  ежегоден спонсор на  празника „Тодоровден”.

Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Тодоров ден село Мрамор
Back To Top